Portretul millenialului român

În peisajul autohton și nu numai, millenialul este în centrul atenției, mai mult din considerente comerciale decât datorită laturei umane.

Se creează, online și offline, campanii susținute pentru a atrage această categorie de consumatori, care se pare că are bani de cheltuit.

Doar se pare.

Deasemenea, se fac studii peste studii pentru a înțelege cum poți mișca un millenial, cum îl faci să îți mănânce din palmă.

Sustenabilitatea?

Alte studii zic că nu este doar un buzzword și că pentru milleniali este un mod de viață.

Realitatea arată însă altceva – vezi câți milleniali își fac cumpărăturile de la ZARA.

Hai să vedem totuși cum arată millenialul român.

Femeia millenial

Job-ul, cariera, este pe primul plan. Dacă încerci să o miști chiar și 1cm de la acest drum, vei pierde orice contact cu ea.

Dimineața, uneori, și-o petrece la un „brunch cu fetele”, iar seara, pe canapea, cu o carte în mână și un pahar de vin în imediata proximitate.

Evident, aceste evenimente sunt documentate cu ajutorul pozelor postate în Social Media, tocmai ca să o invidieze „prietenii”.

De mâncat, mănâncă doar alimente BIO sau cel puțin asta crede – șșșșș, așa scrie pe etichetă.

Complementar, se duce la sală ca să ardă aceste calorii BIO, mai exact, se plimbă pe o bandă 30 minute ca să transpire un pic.

Din nou, evenimentul este documentat cu ajutorul pozelor.

La nivel personal, își dorește să evolueze mental și de aceea își petrece o parte din timpul liber in workshop-uri de dezvoltare personală – îi admiră pe Osho, Coelho sau orice guru indian care o mișcă emoțional, de preferat până la lacrimi.

Relatiile amoroase, cu barbații din aceeași categorie, încep, obligatoriu, cu gramatica – nu știi să scrii corect, nu te bagă în seamă.

… iar copii nu ar cam vrea să facă pentru că sunt greu de crescut și nu mai are timp pentru cele de mai sus.

Bărbatul millenial

Cel mai mult timp și-l petrece în fața oglinzii – oglinda dintr-un salon de înfrumusețare.

Fie că se pensează sau își vopsește toate porțiunile capului ce pot fi vopsite, când nu răspunde la iPhone știi de ce nu o face.

În aceeași notă cu femeia millenial, se felicită pe sine că duce o viata sănătoasă, acest lucru reflectându-se în ce crede el că este sănătos să ai în farfurie.

Clasica țigară a inlocuit-o cu narghileaua care este mai „sănătoasă”, iar pepenasșul și bănănuța nu sunt singurile alinturi pe care le folosește. Zilnic.

Ca parteneră își dorește în primul rând o femeie inteligentă, cu care poate dezbate subiecte legate de make-up, fashion și subiectele zilei din tabloide.

Și el își dorește să evolueze la nivel personal așa că vânează, la propriu, imagini din Social Media cu citate motivaționale. Așa se asigură că „prietenii” vor vedea cu ce posturi interacționează și astfel îi va impresiona.

Ce au ce doi în comun?

La nivel declarativ, amândoi sunt empatici. Este la modă și mai dă și bine în fața celorlalți.

Se declară impresionați de suferința oamenilor, sunt alături de ei (virtual) oricând au nevoie, chiar ar putea să verse o lacrimă.

Sunt empatic(ă), pare să fie un pașaport de intrare în lumea lor atât de „diferită” de viața de zi cu zi a celorlalți muritori.

Mi-aș fi dorit ca acest articol sa fie un pamplet sau o ironie fină, dar din păcate asta este realitatea.